måndag 16 juli 2012

10 månader

Tvåsiffrigt i månader! Snart har ett år gått, det är inte klokt!
Hon gör stora framsteg varje dag nu känns det som. Känns som hon lär sig saker varje dag!

Hon ålar sig fortfarande fram men går allt oftare upp i krypställning. Men än så länge är hon nöjd med att åla för hon är otroligt snabb. Det räcker med att man ska öppna något skåp för att ta fram något så har hon försvunnit och man får springa och leta efter henne.

För någon vecka sedan lärde hon sig även att sätta sig upp om hon ligger på mage.

Hon ålar även mot möbler och saker i bra höjd och drar sig uppåt och står upp mot dem.
Hon är duktig och kryper upp och ner för sin dyna som hon har i myshörnan alldeles själv.

Inga problem!

Hon vinkar till allt hon ser! Och hon blir jätteglad när hon ser sig själv i en spegel och då vinkar hon och flinar som bara den. Gullunge!

Hon har också lärt sig att klappa i händerna. Det började med att hon satt och slog ihop klossar eller andra leksaker när hon märkte att det lät roligt när de träffade varandra. Sen gjorde hon samma sak med händerna.

Nu när vi fått bättre ordning på hennes rum och mer av hennes leksaker finns där har hon kommit på att det är ett kul ställe att vara på. Vi har också varit noga med att inte ha några farliga saker där inne. Så där låter vi henne krypa runt och sitta och greja kortare stunder själv ibland.

Gillar att sitta i myshörnan och titta i böcker.
Den här gången var det Krabaten vi vann som fick lyssna på sagan.

Hon är nyfiken utav sig, och hon brukar titta noga och vända och vrida på sina leksaker för att försöka ta reda på hur dem fungerar.
Dockor har börjar bli roliga och hon sitter ofta och pratar med dem och ger dem kramar och klappar. När hon pratar med dem är det i ett alldeles speciellt och ljust tonläge.

Titt-ut leken är fortfarande det roligaste hon vet, och hon gömmer sig ofta själv bakom en filt eller kudde. Också tar hon bort den och flinar som bara den när hon kommer fram.

Hon älskar fortfarande att bada, och får oftast bada i vasken i tvättrummet nuförtiden. Men de få dagarna som det har varit fint nu i sommar så har hon fått plaska lite med fötterna i sjön också.
Sen har hon en egen lite pool som vi fyller med vatten och leksaker ute i trädgården när vädret tillåter.

Plask plask

Lite tuffare i poolen än i sjön!


Hon säger inga ord ännu, men beroende på vad hon gör och vem hon pratar med så kommer det olika tonlägen. Hon pratar väldigt ofta med hunden och katten, och får hon ingen uppmärksamhet utav dem låter det nästan som hon blir lite arg på dem.
Men så rabblar hon ju en massa olika mammappapababapamama ramsor, men inga tydliga ord.

Att byta blöja och kläder är bland det värsta hon vet! Till skötbordet går man inte om man  absolut inte behöver om jag säger så... =)

Hon är inte speciellt förtjust i mat. Fick hon välja själv så skulle hon leva på gröt, välling och mellanmål. Det som funkar bäst att ge henne är pureér med sötpotatis. Även lite plockmat går bra ibland. Hon är duktig på att använda "pincett-greppet" för att lätt få in maten i munnen.

Hon älskar att sitta och äta smörgåsrån! Det sysselsätter vi henne med om vi vill äta eller greja med något i lugn och ro. Ibland får hon även ett om vi vill hålla henne vaken när vi åker bil...

Hon har fått 3 tänder, 2 framtänder och en där nere! Alla 3 har kommit inom loppet av 14 dagar, dem har bara pluppat upp! Hon har klarat det väldigt bra, över förväntan faktiskt! Den enda skillnaden på henne har varit att hon vaknat en gång på natten och hon får en torr blöja och en flaska välling. Men direkt efter det somnar hon om, så det är inga större bekymmer att gå upp då.

Hennes hår har växt massor nu sista månaden! Det kommer nog bli svårt att fixa tofs till 1-årsdagen, men hon är ju inte längre skallig i alla fall ;-)

Hon sover bra! Oftast två gånger på dagen och ibland kan hon sova i 2,5-3 timmar. Men oftast blir det 45 min-1 timme ungefär. Hon brukar somna för natten vid 21-tiden och om hon inte vaknar och vill ha välling på natten så sover hon till 7-8 tiden på morgonen. Förut har hon alltid somnat om efter 1-1,5 timme på morgonen efter att hon fått frukost och lekt lite, men nu är det tydligen slut på det. Nu somnar hon istället lite senare på förmiddagen.

Hon har övernattat hos mormor och morfar, utan att varken mamma eller pappa var med. Det gick jättebra, och hon sov lika bra som här hemma. Vi har köpt en resesäng till henne nu så att hon kan sova i en ordentlig säng även när vi är hemifrån.

Vi var till BVC idag, hon väger nu 7850 gram och är 68,5 cm lång. Det är en nätt liten dam vi har!

Det var väl allt för den här gången! I den farten hon lär sig saker nu kan man ju undra vad som har hänt nästa månad?! Min lilla lilla bebis har snart försvunnit och ersätts av en liten tjej. Det är bara att inse att bebis-tiden snart är över *snyft*

Kram Maria

2 kommentarer:

 1. en liten bebis kan du väl kalla henne tills hon börjar gå ;) Men hon har verkligen blivit jättestor!!

  Tänk på att smörgåsrån innehåller härdat fett så undvik dem. Har du provat att ge avokado? Vi fick det tipset av en kompis som har en tjej född 24/8. Avokado är ju en väldigt nyttig frukt med mycket fett och lite/inget socker som mättar länge.

  kram Frida

  SvaraRadera
 2. Å så fint och bra du skriver om lilla dockan Ebba.
  Kramar /Karin

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3