måndag 14 maj 2012

Sluta amma

Nu är det dags!
Idag har jag tagit beslutet att sluta amma Ebba. Jag hade som mål att amma henne ett halvår (om det fungerade överhuvudtaget). Sen en tid tillbaka har Ebba börjat tappa intresset för bröstet och jag har endast ammat henne 2, högst 3 gånger per dygn. Morgon och kväll, och ibland någon gång mitt på dagen om hon varit lite kinkig.
Just nu känns det mest som att jag behöver lägga henne vid bröstet för min egen skull, så de inte ska bli överfulla och göra ont. Det känns lite knasigt faktiskt och därför känns det som det är läge att sluta nu! Jag trodde aldrig den här dagen skulle komma, så mycket som hon älskat att ligga vid bröstet och amma... Det svänger fort, och det känns skönt att hon fick bestämma genom sitt ointresse när det skulle bli!
Dessa mysiga stunder är förbi - Min tjej börjar bli stor!

Det känns lite vemodigt och jobbigt att ta det här beslutet faktiskt. Det är verkligen ett bevis på att hon börjar bli stor och mer självständig. Jag kommer sakna närheten som det innebär att amma och den fina kontakt som man faktiskt får.
Samtidigt är jag väldigt glad över att det har fungerat att amma henne i 8 månader. Hon har mått bra utav det och kommit till ro hos mig.
I början var dock inte amningen en dans på rosor, det gjorde jätteont och hon fick inte riktigt till det. Jag satt och ammade henne i timmar utan att hon blev nöjd. Men jag är faktiskt glad över att vi inte gav upp.  Jag som trodde att det i princip bara vara och lägga dit bebisen vid bröstet, så fel jag hade! Om det är amningen som gjort att hon hittills inte varit förkyld eller sjuk mer än en dag hittills kan jag inte svara på, men det har kanske hjälpt till litegrann.
Samtidigt som jag tycker det är lite jobbigt att sluta så tycker jag även att det ska bli skönt. Att kunna sova utan bh och använda vanliga bh är nog det jag mest längtar efter just nu!

Nu är bara frågan hur det kommer gå att sluta amma. Jag tror knappast Ebba kommer börja skrika efter bröstet. Jag har dessutom valt att sluta nu eftersom sambon är lite extra ledig den här veckan och kan hjälpa till med nattningarna osv. Jag tror det kommer gå bra och jag hoppas mjölken kommer försvinna fort. I och med att jag ammat såpass lite nu på slutet så borde det kanske inte bli så jobbigt?
Har ni några tips och råd på hur man ska göra när man slutar så skicka gärna en kommentar!

Kram Maria

7 kommentarer:

 1. Hejhej!!
  Visst är de stunderna med barnet på brösten ovärderliga c",9
  Jag har 3 barn o ammat alla 3...ganska länge. siste ammade jag i lite över 2 år...fast såklart var det ju inte fullammning efter 6-7 månader när hon började med smakportioner. kanske jag inte har nåt råd, kom jag på nu mens jag skriver, det har liksom gått av sig själv o slutade amma. Skedde bara på nåt sätt...
  men att din man är hemma en hel vecka är säkert super bra. han kan ta en del av natten OM det blir oroligt o rop efter bröstet.
  ônskar dig, Ebba o mannen Lycka till!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag trappade ner från 3 gånger till 2 och slutligen enbart morgonamningen. Då hann ju inte brösten bli spända heller. Jag vet inte alls hur det blir om du går från att amma 3ggr/dag till ingen. Om Ebba inte är intresserad längre så blir det nog inga problem för henne, det är nog värre för dig om du får ont.
  Jag ammade ju tills Filip var 13,5 månad och det var verkligen guld värt när han fick tänder. Sen ska man ju även hinna prova så mycket mat som möjligt - speciellt gluten men det har ni väl redan gjort?

  Lycka till.

  SvaraRadera
 3. Vad skönt att sluta amma! ;)Jag längtar också efter att få sova utan bh, ljuvliga tanke! :D Överhuvudtaget ska det bli skönt att sluta amma eftersom jag inte kan göra det varsomhelst eftersom jag måste ligga. Det gör att jag blir så begränsad och tex inte kan åka in till stan och shoppa en dag eller nåt annat. Det gäller isf att passa på mellan amningstillfällena!

  Vet inte om jag tror så mkt på det där med att amningen är ett sånt bra skydd mot allt. Har en kompis som ammade sin son lääänge och trots det har han både astma och falsk krupp. Och jag helammar ju och Molly har varit förkyld två gånger redan på bara fyra månader. Tror Ebba haft tur som inte blivit sjuk! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde toppar från apoteket (i någon superstretch) som bröstopererade har. Så jag sov aldrig med bh, fy vad obekvämt. Det finns även toppar på typ Lindex som jag köpte och hade under nattlinnet.
   Jag tyckte oxå att amningen var jobbig i början men sen blir man mer bekväm och barnet blir större och bättre på att suga osv.

   Radera
 4. Det är ju super! Här ammas Vega också 2-3 gånger om dagen, och jag har funderat på att sluta jag med. Men samtidigt vill jag fortsätta så länge hon själv vill ta tutten (ja, inte hur länge som helst). Det är som du skriver något mysigt och speciellt med det. Och ofta när hon är lite extra gnällig så tycker hon det är mysigt att få ligga vid tutten. Och för mig är det helt okej. Tänker inte ta bort något som hon tycker om och är mysigt och tryggt för henne. Inte än iallafall.
  Men det är ju jätte bra nu som med Ebba som själv väljer att inte ta bröstet och inte visa intresse längre. Du får väl annars pumpa om du känner att det ömmar för mycket. Har inga bra tips tyvärr. Men all lycka!!!

  SvaraRadera
 5. Godmorgon!

  I helgen har vi inga speciella planer. Än så länge. Får se vad vi hittar på. Hoppas på fint väder, men det ser inte så ut om man kikar på vädret framöver.
  Har ni några planer?
  Är mannen långledig?

  Ha en fin dag! Kram Maria

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3