tisdag 15 maj 2012

8 månader

Ebba har blivit en stor tjej och firar sin 8 månaders dag idag! Innan jag fick barn trodde jag inte att personligheten skulle synas och att man skulle se sådana egenskaper hos barnen redan i sådana här tidiga åldrar. Så fel jag hade!
Ebba kan vara en ganska stillsam bebis. Sitta själv och pilla och plocka med sina leksaker längre stunder utan att man behöver sitta och leka tillsammans med henne. Men ibland får hon en massa energi och måste röra på sig, då ska hon klättra och klänga, rulla och slänga sig både hit och dit.

Hon älskar att sitta och plocka ur alla leksaker som finns i hennes lila plastlåda. Allt ska plockas ur, en sak i taget. När allt ligger runtomkring henne kan hon börja leka =)
Hennes favoritleksak i lådan är Bamseboken i plast som jag köpte på barnloppisen. Men även tygdockan från IKEA som vi köpte förra veckan gillar hon att sitta och prata med.


Äntligen är alla leksaker ute och leken kan börja =)
Den söta bläckfisken är en julklapp från Karin.
Hon är på väg att lära sig att krypa. Kommer upp i krypställning men har inte kommit på hur man gör för att förflytta sig. Ligger hon däremot på mage kan hon förflytta sig, men det går mest bakåt just nu... Hon har även gått från att sitta till att ställa sig i krypställning. Dröjer nog inte allt för länge innan man får springa och jaga runt efter henne ;-)

Sedan några dagar tillbaka har hon ändrat sättet hon pratar på, nu är det mycket BABABAMAMABAPAPA. Det låter nästan som hon säger mamma och pappa =)
Hon har också ett alldeles speciellt läte, som endast kommer när hon ser våran katt eller hund.

Hon är på gång att lära sig att klappa i händerna tror jag. Hon slår händerna mot varandra, men ofta har hon den ena handen knuten. När jag klappar brukar hon ibland försöka att härma hur jag gör.

Skötbordet är just nu det värsta stället man kan befinna sig på. Hon skriker i panik varje gång hon ska ligga där och byta blöja. Det finns absolut inget sätt att distrahera henne på om hon väl börjat skrika. Blöjbytena är därför just nu en kamp varje gång och man är alldeles svettig innan den sitter på plats. Klädbytena brukar därför oftast bli i soffan just nu...
Hon har också börjat komma på att hon har kläder på sig och att man kan ta av sig dem. Så nu brukar hon rycka av sig strumporna lite då och då.

Hon gillar att sitta och leka med den andra bebisarna om vi är hemma hos någon eller på öppna förskolan. Men man märker tydligt att hon är mer medveten nu och gärna vill ha leksakerna som alla andra leker med...

Hon har just nu kommit ur fasen då främmande människor är läskiga. Nu kan jag helt plötsligt lämna över henne i någon annans famn utan att underläppen börjar darra och krokodiltårarna rinner.

Hon sover bra på nätterna. Hon tar kvällen ganska tidigt, runt 20-21 på kvällarna och sover sedan till 7-7.30. Efter att ha fått mat och busat vill hon gärna somna om till 10.30-11. Riktigt lyxigt!

Sen en vecka tillbaka ungefär går vi upp med henne till sovrummet och lägger ner henne i sin säng så hon får somna själv. Innan dess har hon alltid somnat när hon legat och ammat, men nu har hon nästan inget intresse kvar för amningen så därför har jag nu bestämt mig för att sluta. Det känns även bra att hon kan klara av att somna själv i sin säng, och utan att vara beroende utav mig.
Det går bra, hon somnar på 10-15 minuter efter att hon legat och bökat runt en stund.
Perioden då hon vaknade ett par gånger och skrek en stund och somnade om direkt är borta, skönt!

Hon äter gröt på morgonen och kvällen. Någon form av matpuré mitt på dagen. Sedan får hon ett par flaskor med ersättning mellan målen, ca 100-120 ml. Hon är inte direkt stor i maten!
Favoritpuréerna är majs/potatis, sötpotatis och nötkött, pasta med grönsaker. Bland fruktpuréerna gillar hon mest de med mango i, banan/mango eller päron/mango. Hittills har vi köpt den milda havregröten från Semper som är från 4 månader, men nu sist köpte vi en fruktgröt från 8 månader som är med lite grövre konsistens.

Hon älskar att bada och plaska i sin badbalja! Är nyfiken på hur hon kommer vara med vatten till sommaren!


I klädväg använder hon nu storlek 68 och något plagg i 74. Alla 62-plagg har jag nu fått lägga undan.

Blöjor har vi nu använt Liberos storlek 4 Up&Go (byxblöjor). Dem har varit bra, men jag gillar även storlek 4 med Slim Fit, de är extra tunna men håller alltid tätt utan att bli stort och klumpigt.

Idag, på självaste 8 månaders dagen var vi till BVC för att väga och mäta henne. 7470 gram tung, 66,5 cm lång och 43,5 cm runt huvudet blev dagens siffror.

Just nu skrattar vi åt att hon är både tand och hårlös. Jag har trott tänder varit på gång ganska länge, men än så länge har vi inte sett några gryn titta upp. Håret däremot har faktiskt börjat växa, så nu kanske hon inte behöver vara alldeles skallig i sommar =)

Blir alltid så långa månaders-uppdateringar, men jag tycker redan nu att det är kul att ha allt sparat.
Själv tycker jag alltid att det är skoj att läsa hur andra barn i liknande åldrar utvecklar sig.

Kram Maria

7 kommentarer:

 1. Tänka sig vad tiden går! Och så stor hon blivit. Och söt som socker!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Det är jätteroligt att läsa om hennes utveckling, en del "skryter" så om vad deras barn kan (säger typ mamma när de är 5 månader yeah right).
  Var glad att ni sluppit tänder, längta hellre till håret haha. Fy satan vad tråkigt det är när de ska spricka igenom.
  Jag kommer ihåg det där på skötbordet, gallskrik och panik. Jag minns inte hur vi gjorde men jag tror att jag sjöng en sång som var precis så lång som det tog tid att byta. Ibland fick Fredrik stå och göra grimaser. Du får ge henne något annorlunda att greja med, en glittrig ring eller nåt :)

  kram på er

  SvaraRadera
 3. Gud så söt hon är! Filippa är nog hennes motsats, hon vill inte gärna sitta still. Vad kul att du hittade POMPdeLUX! Såg att de börjat med 25 % rabatt nu men jag väntar till halva priset, sedan tänkte jag fynda ;-)

  kram Mia

  SvaraRadera
 4. Grattis till Ebba med!! :) (en dag för sent)

  haha, alma är också tandlös.. hår har hon ju dock alltid haft. Även om hon tappade sjuuukt mycket!

  SvaraRadera
 5. Våra små är minsann ganska lika

  SvaraRadera
 6. Grattis på åttamånadersdagen i efterskott :) Det är så kul att läsa månadsuppdateringar tycker jag även om jag nästan börjar glömma hur Alva var just då. Men då är det tur att man har mycket sparat i bloggen! Kram

  SvaraRadera
 7. Hej
  Jag tycker om att läsa dina månadsrapporter. Intressant att få följa Ebbas utveckling.
  Läser allt Du skriver om Ebba.
  Kram/Gun

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3