torsdag 15 mars 2012

6 månader

6 månader, eller ett halvår har gått sedan Ebba föddes. Om lika lång tid så är hon ett helt år, kan verkligen inte förstå hur tiden kan gå så fort?!

Våran fina 6 månaders tjej

Det har hänt otroligt mycket med Ebbas utveckling nu den senaste månaden.

Hon blir stabilare i kroppen för varje dag som går. Stark som en oxe!
Bilden ovanför visar att hon numera gillar att ligga på mage och stödja sig på armarna. Innan hon blev stark nog för att hålla upp sig så hatade hon att ligga på mage och därför har det inte blivit så mycket av den vara förrän nu. Det nya täcket jag köpte förra veckan kommer verkligen till användning nu!

I samband med att hon börjat trivas på mage har hon också lärt sig att rulla runt från mage till rygg och tvärtom. Något som vi tycker hon varit lite sen med, men som antagligen har sin förklaring i att vi inte haft henne liggandes på det viset så hon kunnat träna sig på det.

Hon har förvandlats från en bebis som tyckt om att sitta i knä och varit nöjd med att bara iaktta omgivningen. Nu är hon en mer aktiv bebis som vill stå upp och studsa i knät, slå med armarna i bordet framför, pilla på allt som ligger framför henne, tidningar och annat som prasslar är favoriten att utforska just nu.
I och med att hon blivit så mycket mer aktiv och hela tiden har så mycket som hon vill upptäcka och utforska så har även hennes sömn förändrats. Numera sover hon ganska mycket på dagtid vilket hon aldrig gjort innan. Förut har hon bara tagit små korta powernaps och vid enstaka tillfällen har hon tagit sig en timmes tupplur. Alla nya intryck gör henne trött och hon behöver nog smälta allt emellanåt. Nu sover hon gärna en liten kortare stund, ca 1 timme på förmiddagen och sedan 2-3 timmar på eftermiddagen. Som bäst sover hon ute i vagnen, och hon fortsätter gärna att sova efter att vi kommit hem från promenaderna.

Att hon sover mer på dagen har (tack och lov!) inte ändrat hennes nattsömn. Hon somnar ibland lite senare på kvällarna än tidigare, vid 21-22 tiden och sover sedan oftast till 6 på morgonen.
Hon vill fortfarande somna i min famn efter att hon ammat sista gången inför natten. Vi har henne sedan i mjukliften som vi har i soffan tills vi går och lägger oss och lägger ner henne i spjälsängen.

Trots att hon numera gillar att ligga ner på mage än förut så föredrar hon ändå att sitta upp. Hon är stabil när hon sitter och hon har klarat av att sitta själv utan stöd i några sekunder. Men med lite stöd sitter hon jättebra och tycker om att sitta framåt och ta tag i sina fötter. Som en fällkniv...

Hon är en väldigt glad och positiv bebis, hon gnäller väldigt sällan om det inte är något hon vill. Det är många som kommenterar att hon är så go och glad hela tiden och vi är lika förundrad över hennes goda humör som alla andra!

Hon är absolut ingen "storätare". Jag ammar henne fortfarande med inte alls lika ofta som innan, nu är det oftast inte mer än 3-4 gånger per dygn. Nu ett tag har hon accepterat att få lite ersättning vid vissa mål, och då får hon i sig 60-90 ml ungefär, sen är hon mätt och nöjd och vill röja runt igen...

Förutom ersättning och amning får hon även smaka på gröt och puréer. Vi försöker att få lite matrutiner här hemma. Eftersom hon föddes för tidigt och var så liten så var det viktigt att göra allt vi kunde för att få henne att öka i vikt i början. Det har gjort att vi alltid erbjudit henne någon form av mat så fort hon gett tecken på att eventuellt varit hungrig. Nu när hon får lite mer riktig mat och sitter med oss blir det mer att vi erbjuder henne gröt och pureér i samband med att vi själva sitter och äter. Gröt ger vi henne morgon och kväll och vid middagstid får hon smaka på puré.

Ebba i sin nya stol väntar på att maten ska serveras...
Favoriterna bland puréerna är potatis/majs och katrinplommon som hon får till efterrätt eller till gröten någon gång ibland. Hon gillar att sitta med och äta och har kommit på hur man gör när skeden närmar sig munnen.
Den första och enda gröten hon har fått testa är Sempers banangröt. Nu är den slut och vi testa någon annan, vi får se vilken det blir, kanske vanlig havregrynsgröt...?
Igår var vi på BVC på 6 månaders-kontroll, hon väger nu ca 6700 gram och är 62 cm lång. Hennes huvudomfång är ca 42 cm. Ingen stor tjej men följer sin kurva väldigt fint, det är ju huvudsaken!
I övrigt var deras kommentar att hon låg bra med i utvecklingen och till och med lite före med tanke på att hon är ett prematur-barn. Skönt!

I klädväg har vi fått plocka fram vissa plagg i storlek 68, men hon har mest kläder i storlek 62.

Vi använder Libero-blöjor i storlek 3 till henne.

Är så oerhört stolt och glad för att vi fått en sådan underbar och fin tjej!

Ha en fin kväll, kram Maria

2 kommentarer:

  1. Hon verkar vara ett riktigt charmtroll!

    Kram Katarina

    SvaraRadera
  2. sv: Ja, tiden går otroligt fort! Grattis till Ebba också :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3