måndag 22 augusti 2011

Vecka 33

Hösten och bebisens ankomst närmar sig! I vanliga fall brukar jag inte längta efter hösten, men i år är det annorlunda, nu längtar jag som en tok! =)
Det har hänt mycket de senaste veckorna, tycker magen har blivit en riktig kula.


Toppen jag har på mig låg i en kasse med kläder som Katrin hade med sig
när hon och Elis var här på besök för ett par veckor sedan. Tusen tack!

Bebisen:
När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Vikt 2 200 gram.
Mamman.
Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.
Jag.
Jag mår fortfarande bra. Störd nattsömn pga alla toabesök, mellan 2-5 ggr per natt brukar det bli... Jag som annars ligger helt stilla och sover, vrider och vänder på mig, det är svårt att hitta bekväma ställningar, och när jag väl somnat ja då är det dags att gå upp och kissa ;-)
Magen börjar bli tung och det känns nere i svanken och i höfterna om jag är uppe och går/står en hel dag. Har gått upp mellan 5-6 kg sedan jag blev gravid. Låg länge på 2-3 kilos uppgång men nu känner jag att min kropp har börjat samla vätska. Händer och fötter blir framförallt lidande.
Allt ser toppen ut vid besöken hos barnmorskan, järnvärdet ligger fortfarande så bra så att jag slipper äta järntabletter. SF-måttet är 30 cm så jag ligger precis på mittenkurvan. Har verkligen ingenting att klaga på!

Hoppas ni haft fått en riktigt härlig start på veckan!
Kram Maria

9 kommentarer:

 1. Magen din är ju helt fantastiskt fin! <3

  Ja, det är underbart att få se dom små liven ligga därinne och sprattla. Känns inte som att jag komemr att få se liten innan det är dags att föda heller, men det kan man ju aldrig veta. Ja, bilden blev bra! Ska också rama in vår. Kramkram!

  SvaraRadera
 2. Halloj
  Men va magen växt sen du visa bild sist :)de går framåt hi hi
  Jobbakompisen va ner med sin lilla pojk idag ,guuud va små dom är hi hi man glömmer...
  Ha en skön kväll.
  Kramen Anette

  SvaraRadera
 3. Tyvärr så står det inte med på papperet jag fick idag. Men på samma papper står Kub-testet står det med och där står längden. Märkligt.

  SvaraRadera
 4. Härligt att höra att du ändå är så pass positiv. Jag tror det är mycket det det handlar om. Jag går snart in i vecka 39 och klagar sällan. Det blir inte lättare av det. Dessutom ställer hjärnan in sig på att det SKA vara jobbigt. Bättre att bara stå ut nu sista tiden hahaha

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Vilka fina bilder på magen.. Det är ju så mysigt med "kulan".
  Jag tog lite bilder i helgen för att visa här på bloggen. Dyker upp senare i veckan har jag tänkt..

  Jag mår bra. Väldigt bra faktiskt.
  Om allt går som det ska och jag slipper några krämpor jobbar jag ca 5 veckor till. Om inget händer innan. Det är 6 veckor kvar.

  Det där med att va uppe och kissa några ggr per natt känner jag igen :)
  Har du känt något "pirr" i benen?
  Det har jag då och då när jag ska sova. Rätt irreterande. Får man gå upp och gå en stund så går det över...

  Det närmar sig för oss med stormsteg! Roligt men lite nervöst också!
  Kramar

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar mage du har! Förstår att du längtar nu! Är allt något speciellt med första barnet! Skönt att du mår bra, det gjorde jag också med båda graviditeterna.

  Ha en fin dag!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 7. 5-6 kg, det var inte mycket. En riktigt söt kula har du. Så fantastiskt. Du har så mycket att se fram emot. Och precis som du kan jag också se fram emot hösten. Har inget emot att den kommer snart, ej heller vintern eftersom vi snart flyttar till vårt hus och jag får pyssla bäst jag vill. Elda i braskaminen ska jag också göra och bara njuta av livet och familjen hihi.

  Att du får stiga upp flera ggr/natt nu ska du egentligen bara vara glad över eftersom du faktiskt förbereder dig för att vara uppe ett par gånger när du får bebisen också mest troligt. Och till skillnad från nu märker jag att det var ganska skönt att bara gå upp och kissa för att sedan dra täcket över huvudet igen. Det kan jag inte göra nu när jag blir väckt av en liten på nätterna. Men allt är ju relativt. Och du!!! PASSA PÅ ATT VILA. Det sa alla till mig och det gjorde jag faktiskt. Det är så sant. Du kommer inte att kunna göra det i samma utsträckning sen. Jag kan sakna att bara slänga mig i soffan med en filt efter att jag varit på stan en sväng. Det går inte alltid nu det inte hehe. Men det är det också värt.. för det mesta :)

  Sköt om dig. Kram Josefin

  SvaraRadera
 8. Hahahaha Jag är en jävligt korkad morsa vet du =)

  SvaraRadera
 9. Men mannen börjar jobba normalt till helgen och får då lite mer hjälp här hemma igen

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3