onsdag 19 september 2012

Ebba 1 år

Här kommer det en uppdatering av hur Ebba är som ettåring.
Att hon redan har passerat året är inte klokt, hon är ingen bebis längre. Bebistiden är så otroligt kort och det är först nu man förstår vad folk menar när de säger att man ska ta tillvara på tiden. Det är så svårt att njuta när man är mitt uppe i allt och det är svårt att se tjusningen med allt. Nu låter det kanske som jag inte alls njutit av bebistiden, men det har jag ju givetvis, massor!

Ebba 1 år
 
Hon tar sig fram genom att krypa på knä eller ställer sig upp och går med stöd av möbler.
Gåvagnen har varit lite läskig när den rullar iväg, men nu har hon börjat gå efter den också.

Hon är väldigt stabil när hon står och går längs möbler. Men är en liten fegis som inte riktigt vill släppa taget. Men det gör absolut ingenting, hon har hittills aldrig slagit sig eller ramlat heller.

Ingenting kan ligga ifred på soffbordet längre.
Fjärrkontrollerna är det roligaste som finns att få tag på.

Hon har blivit en klätterapa och ska klättra på allt.

Klätterapan.
Docksängen fick hon i födelsedagspresent. Ett loppisfynd som jag har målat.

Hon börjar prata mer och mer. De orden vi förstår är mamma, pappa och tack. Tack är det ordet som är mest populärt just nu. Hon vill att man ger och tar leksaker från henne, då säger hon "tack" vid överlämnadet och mottagandet. Sambon har även lärt henne säga hans namn, Ulf, det blir mest Uff =)

Hon kan peka på saker när vi frågar vart, lampan, mamma, pappa, vovven och katten är.
När hon pekar på lampan så säger hon "aaa aa" med ett väsande ljud.
"Ajaj" som jag säger när hon är på väg att göra saker som hon inte får, härmar hon också. Då säger hon ajaj och flinar, busungen!

När hon ser katten så säger hon "Baaaaaa". Det har hon gjort ganska länge nu.
Våran katt är väldigt populär hos Ebba och hon ska stångas mot henne när hon kommer. Då viker Ebba ner huvudet tills Sussie kommer emot henne med sitt huvud. Det ser väldigt skoj ut!

Fasen där vi inte kunde sätta ner henne på golvet är över. Nu kan hon återigen sitta och roa sig med sina leksaker på golvet lite längre stunder. Fast det är inte så ofta hon sitter stilla...

Hon älskar fortfarande att ösa ur sina leksaker från sina lådor. Men har nu också kommit på att det är ganska skoj att lägga tillbaka dem igen... Det gillar jag!

Hon har kommit på att bollar är roliga att leka med. Förut var hon rädd och skrek så fort hon såg en runt boll, oavsett storlek. Men det är som tur är bortblåst ;-) Drömmen om att hon ska bli fotbollsproffs lever vidare ;-)

Hon öppnar lådor och skåp, så nu har vi fått barnsäkra en hel del här hemma.

Hon har fått fem tänder och det är ytterligare tre som är på väg. De första som kom påverkade henne inte alls, men nu kan man märka att det gör ont i munnen på henne ibland. På morgonen står hon alltid upp i själsängen och biten på kanten. Vi har satt på plastskydd där för att skydda sängen, det var nog ett bra köp ;-)

Hon sover bra. Hon vill gärna sova en liten längre stund, cirka två timmar vid lunchtid. Sen har hon börjat hoppa över den sena eftermiddags-tuppluren och tar kvällen tidigare istället. Oftast somnar hon mellan klockan 19-20 och sover hela nätterna fram till klockan 7-8 på morgonen.

Ibland somnar hon en stund i sin myshörna på dagen,
men oftast sover hon i sin spjälsäng på övervåningen.

Hon är inte lika mammig längre, utan nu kan hon lätt lämnas bort till andra. De senaste veckorna har morfar blivit en favorit. Han har fått passa henne någon timme då och då när jag gjort lite ärenden. Direkt mormor och morfar kommer på besök eller när vi kommer hem till dem så sträcker hon ut armarna och ska till dem.
Farmor och farfar har vi hittills inte haft samma kontakt med eftersom de bott nere i Mariestad nu i sommar, men häromdagen passade dem henne när sambon var där och grejade och det gick jättebra!

Hon är fortfarande inte stor i maten. Men att äta plockmat går rätt bra, hon älskar frikadeller, korv, kyckling, potatis bara hon får sitta och plocka med det själv. Matpuréer är inte hennes grej!
Till frukost får hon alltid en smörgås som jag delar i bitar och hon får plocka med. Också äter hon gröt och välling morgon och kväll. Till mellanmål gillar hon yoghurt, banan och smörgås.

Vid ettårskontrollen vägde hon 8570 gram och var 72 cm lång. Hon hade alltså ökat nästan 700 gram och växt 4 cm de två senaste månaderna.

Hon använder nu mest storlek 74 på kläder. Något enstaka plagg har vi storlek 80 på, och någon body i storlek 68 passar fortfarande.

Vi köper fortfarande Liberos blöjor, både Slim-fit och Up&Go i storlek 4.

Ja, det var nog allt jag kunde komma på idag!
Nu när hon har fyllt ett år kommer det nog bli lite glesare mellan månadsuppdateringarna tror jag. Men uppdateringar om hennes utveckling kommer jag att fortsätta med.
Kram Maria

6 kommentarer:

 1. Å vilken gullig 1-åring, med hårspänne och allt;) nej, det är ingen fördel alls när barn börjar gå för tidigt, de bara ramlar o slår sig hela tiden. Vilket mysigt kalas och vilken bra idè med egen tårta:) Ja, det där med leksaker över hela huset känner vi igen...det är väl först nu ungefär som vi börjar få lite ordning;)men som din mormor alltid säger :"den perioden är så kort" och hjälp vad rätt hon har! Kram

  SvaraRadera
 2. Fick förresten en väldigt fin ljuslykta från Parylite, i present häromdagen:)

  SvaraRadera
 3. ...nej men från PARTY-lite kanske...;/suck

  SvaraRadera
 4. Kan du inte ta lite mer bilder på hur Ebbas myshörna ser ut! Jättenyfiken. Och vilken söt klänning hon har på sig.

  SvaraRadera
 5. Vilken stor tjej ni har! Grattis till Ebba på 1-års dagen! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3