onsdag 7 mars 2012

Valet av matstol

Det är dags för oss att införskaffa en matstol till Ebba. Hon sitter ju såpass bra nu att det känns naturligt att ha med henne vid bordet i en egen stol. Det är numera i princip omöjligt att sitta med henne i knät och äta själv, hennes armar är överallt och vill utforska allt som finns på bordet och på våra tallrikar.
Hittills har vi haft henne i knät eller i hennes Bumbo-stol som vi ställt på kökssoffan så hon kommer upp och ser oss. Vi ger henne oftast någon slags puré eller gröt i samband med att vi själva sätter oss och äter. Jag tror det är bra för dem att sitta och iaktta när vi äter, hur vi för gafflar och skedar mot munnen och hur vi gör när vi tuggar osv. Det skapar förhoppningsvis ett intresse för mat och såsmåningom kan hon ju börja smaka på den maten vi har på tallrikarna.

I veckoslutet ska vi försöka ta oss in till Karlstad och köpa en stol till henne. Jag har varit inne på att köpa en hedelig Tripp trapp-stol från Stokke. De är ju ganska dyra, men fördelen är ju att de kommer kunna ha den i många år. Men jag vet fortfarande inte om det blir hennes första stol. Ska vi ha den nu kommer vi behöva köpa "baby-delen" med bygeln och den delen kommer kosta lika mycket som matstolen som finns på IKEA. Fördelen med från IKEA är att det finns ett bord framför. Då kan hon sitta och kladda och plocka med mat och inte komma åt det vi har på bordet.

Bilder lånade från barnvagnsmagasinet.se
Collaget har jag gjort själv.

Stolen "Blåmes" från IKEA

Som det känns nu så köper vi nog den sistnämnda stolen och avvaktar och ser vad hon är i behov av. Vissa saker tycker jag är svårt att köpa i förväg. Det skulle säkert gå att hitta en begagnad Tripp trapp-stol i fint skick också om man skulle vilja lägga pengarna på något annat. Har blivit väldigt sugen på en ny vagn till henne, en lite smidigare variant än den Emmaljunga City Cross som vi har nu. Det är egentligen inget fel på Emmaljungan och den har varit en riktigt bra vagn som vi använt mycket nu när hon varit liten under hösten och vintern. Nu när hon snart vill börja sitta upp och vara vaken när vi är ute och går skulle jag hellre vilja vara en sådan här variant...

Barnvagn från Phil & Teds.
Bild lånad från barnvagn.se

Ge mig gärna råd och berätta hur ni gjort med matstolar! Och har ni erfarenhet av liknande barnvagnar så får ni också gärna ge mig tips och råd på vad man ska tänka på... Vilka modeller än ni nöjda med?

Kram Maria

13 kommentarer:

 1. Vi köpte det mesta begagnat till Filip men säng, vagn och stol köpte vi nytt (fick iofs vagnen betald). Stolen vi har är en hokus pokus som man beställer hos leverantören. Man kan få vilka färger som helst. Jag vet inget om STOKKE men är emot ikea för jag ratar kvaliteten på grejerna där. Vår hokus pokus kan man ju lägga ner så är det en gunga med ratt eller en stol med matbord åt andra hållet. Vi är nöjda med den, lätt att torka av dessutom.

  Jag trodde du även hade sittdel till vagnen? Är det ingen platta i botten du kan fälla upp då?
  Annars tycker jag du ska satsa på en trehjulig vagn som klarar grusvägar - men som du kan ha barnet vänt mot dig i.
  Ha det gott
  kram F

  SvaraRadera
 2. Vi använder min pojkväns 24 år gamla tripp trapp stol :) Å den är riktigt fantastiskt redan nu :)

  SvaraRadera
 3. Gillade den hederliga tripptrappen som vi körde med och försök absolut att hitta en begagnad. De är av bra kvalite och det blir ändå fullr med kladd och slagmärken på dem... Min mamma hade en sån där hederlig gammal barnstol som man kan lägga på golvet och antingen få gungfunktion med ratt eller som ett bord. De är också stadiga och bra

  SvaraRadera
 4. Vi har en hokus pokus stol med dyna. Det är min gamla som jag hade när jag var liten så den har varit med ett tag :)Den tycker jag att han sitter bra i.

  Vi håller också titta på en ny sittvagn. Vi kommer nog ha kvar vår brio sing och använda den under nästa vinter. Men tittar på en smidigare vagn till sommaren. Just nu lutar det åt en acta graco fusio, men vi ska provköra den i butik först. Det vi vill ha är en lättare vagn som är vid mot oss samt har liggläge. Men det är verkligen en djungel.

  SvaraRadera
 5. Karin Lövgren7/3/12 8:02 em

  Hej!
  Vi har en stokke tripp trapp + ikeas enkla plaststol med bord (ca 170 kr totalt). Jättebra att ha två stolar hemma när man får besök och tripptrappen kommer vi nog ha stor användning av sen utan babybygeln. Ikeas stol använder vi alltid "till vardags" pga att den har eget bord som kan kladdas på och som enkelt kan torkas av. Sen är den smidig att ta med sig när man ska bort.

  Ang vagn så tycker jag att man ska ha barnet vänt mot sig så länge det går..

  lycka till!

  SvaraRadera
 6. Sv: Vad roligt att höra! Tack fr din kommentar :) Trevligt att du snubblade in hos mig... Har alltid velat ha en tripp trapp stol till kidsen, men aldrig blivit av att vi köpt :P Det som är bra med dom är ju att dom kan sitta på dom länge (även vuxna kan sitta på såna ju)...

  Vi har en phil & ted, vi älskar den :) Men då har vi två barn.

  SvaraRadera
 7. Tänk på hjulen när ni bor på grusväg. Jag provdrog en vagn med rörliga hjul och de var tunga att dra i grus. Det är så kul att läsa din blogg nu när jag själv bär runt en liten i magen!

  SvaraRadera
 8. Jag funderar också på vad vi ska köpa för barnstol, tripp trapp ska ju va bra men dom är ju så dyra!

  Sv: Åh, fanns ju jättefina där :) Synd att jag inte visste om den där sidan innan!

  SvaraRadera
 9. Hej tjejen!

  Jag har inte haft tid att kikat in här försen nu.

  Hur gick dopet? Var ni nöjda över dagen? Och din födelsedag?
  Låter som det iallafall när jag läst inläggen. Vad roligt!

  Vi fick ärva en matstol från Svantes kusiner. En vanlig i plast och metall från IKEA. Den funkar klokrent. Men de där trip trap stolarna är ju så fina. Man skulle ju ha viljat ha en sån.

  Har ni för er nu då? Nu när dopet är överstökat? Har ni nåt nytt att pyssla med på dagarna?

  Ha en fin fredag och helg! Kram från mig

  SvaraRadera
 10. Eftersom vi bor utanför stan, så kör jag våran vagn med alla slags underlag och jag tycker det går kanon :) Är du tveksam på bara ett hjul eller på svängbara hjul? För annars finns det ju en Phil & Ted med två svängbara hjul där fram som heter hammerhead. Sök (phil & ted hammerhead) på Google :) Enda gången ajg upplever det ostadigt med ett hjul där fram, är när vi ska upp/ner från bussen :p

  SvaraRadera
 11. Vi funderar också på barnstol men det blir nog mest troligt en Hokus Pokus. Däremot har vi också tänkt köpa en på IKEA, för ofta får man ju främmande med småbarn :)

  Sv: Du har ingen karl som kan avlasta dej någon gång då och då kanske? ;) Alla behöver lite tid för sej själv :)

  SvaraRadera
 12. Hej! Kul att hitta hit :) Vår son är 8 månader och bi har haft den billigaste av Ikeas stolar till honom sen han började sitta. Vi provade olika till vår tjej när hon var liten och den där Ikeastolen satt hon bäst i. Sen bytte vi till tripptrapp när hon blev större. Vi byter nog till sommaren till lilleman, jag måste hinna måla den innan har jag tänkt.

  Vi har en city cross och en Phil and Teds Explorer, P&Tn använder vi som syskonvagn men nu har vi köpt ståbräda till city crossen då jag faktiskt gillar den mer. Tycker om att ha Anton vänd mot mig, blir så svårt att kommunicera annars. Annars är det en smidig vagn som tar lite plats i bilen, dock oergonomisk när man använder den som syskonvagn. Hoppas att jag inte gjorde dig mer förvirrad ;)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 13. Vi hade Stokkes Tripp trapp till våra killar (18 och 22 nu). Den har fungerat jättebra och fungerar fortfarande som extrastol och ibland barnstol för små gäster. Babydelen var inte lika avancerad som nu och då inte så dyr. Den bestod bara av en bygel med en läderrem. Jag skulle försöka få tag i en begagnad eftersom de håller så bra.

  Ha en fin vecka!
  Kram Katarina

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3