onsdag 15 februari 2012

5 månader


Det är redan dags för en ny månadsuppdatering, 5 månader har gått sedan Ebba föddes.
Det är otroligt mycket som händer i hennes utveckling nu.

Okända personer börjar bli läskiga och ibland är det bara mamma som gäller.
Det är framförallt när hon är nyvaken eller om någon främmande person kommer allt för nära som hon reagerar och blir ledsen.

Hon flinar och gör roliga ljud mest hela tiden nu. Hon har börjat göra kiknande skrattljud, men favoriten är att testa sin röst och göra glädjetjut.

Hon är numera väldigt stabil och kan sitta bra själv om man lutar henne mot ryggstödet i soffan eller har henne i knät. Hon har även kommit på att hon får bättre balans om hon lutar överkroppen framåt och tar tag i sina fötter.

Hon gillar mer och mer att ligga på mage, något som hon fullständigt hatat förut! Det beror nog på att hon blir allt starkare och orkar hålla upp sig. Nu orkar hon lyfta upp hela sin överkropp och ha sina armar som stöd.


Hon är snart för stor för sin babysitter, hon vill hela tiden försöka sätta sig upp. Däremot är den nya huppgungan hon fick av mormor och morfar oerhört populär. Där gillar hon att stå trippa och snurra runt.
Hon kan även roa sig lite bättre i babygymmet nu när hon har lite mer koll på sina arm och ben rörelser.

Fötterna är väldigt intressanta! Sätter man på henne färgglada strumpor eller tossor så studerar hon ofta sina fötter länge och väl. Hon har även försökt smaka på sina fötter någon gång.

Men trots att hon hittat sina fötter så är det ändå händerna som är mest intressanta fortfarande.
Hon sitter oftast med dem knäppta framför sig, vrider och vänder på de, spretar med fingrarna och stoppar dem sedan i munnen och smaskar ljudligt.

Hon är en riktig badtok, i badbaljan är det aldrig några sura miner. Där plaskar hon och gör glädjetjut. Snart är det dags att besöka badhuset och testa på lite babysim. Tror hon kommer gilla det!

Åhhh så skoj det är att bada!

Hon har börjat få upp intresset för våra djur. Förut har hon knappt tittat på, nu studerar hon dem grundligt och både Figge och Sussie har fått sig några ryck i pälsen.
Vi har börjat med lite smakportioner. Två gånger om dagen får hon smaka på något annat än bröstmjölk och ersättning. Oftast får hon en smakportion med gröt på morgonen eller kvällen. Mitt på dagen brukar vi ge henne lite puré. Än så länge har vi bara testat potatis/majs, potatis/palsternacka och potatis/morot. Det  har varit dem två första som varit favoriterna, morot var hon inte så förtjust i. Till efterrätt, mest för att magen ska fungera bra har hon fått smaka på lite katrinplommonpuré. Det gillar hon skarpt!
Ersättningen blir mindre och mindre intressant, men när vi ger henne ersättning kör vi med NAN2. Att amma är fortfarande det hon gillar allra mest, det vill hon inte byta ut mot något annat...
Hon vill gärna ha med sina händer när vi badar henne, både att hålla flaskan och i skedarna.


Hon sover fortfarande bra på nätterna. Oftast sover hon hela nätterna och vaknar inte och vill ha mat förrän tidigt på morgonen. Hon tar kvällen vid 20-21 tiden och brukar vakna vid 5-6 tiden på morgonen.
Fram tills nu så har hon varit en bebis som bara tagit sig några korta powernaps på dagarna. Nu sover hon oftast en stund på förmiddagen och sen en stund på eftermiddagen.

Numera använder hon bara storlek 62 på kläder, förra veckan plockade vi bort alla plagg i storlek 56.

Vi använder Libero-blöjor i storlek 3 till henne. Libero är det märket som funkar allra bäst till henne!

Hennes vikt och längd återkommer jag med. På måndag är det dags för ett nytt BVC-besök och vaccination... Återkommer därför med aktuella siffror då!

Långt inlägg... Men jag tycker det är kul att kunna spara dessa månadsuppdateringar för att se hur hon utvecklas. Det är så lätt att glömma bort allt annars!

Kram Maria

3 kommentarer:

 1. Hej
  Mycket intressant läsning. Som Du kanske har märkt så följer jag Ebbas utveckling med stort intresse.
  Därför är det roligt att läsa, det Du skriver.
  Kram/Gun

  SvaraRadera
 2. Grattis på femmånadersdagen!
  Snart dags att man får se henne väl, irl liksom :)

  SvaraRadera
 3. Vilken sötnos :D

  Svar: Ja det är skönt att hon sover bra om dagarna :) Då hinner jag göra en massa :P

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3