söndag 15 januari 2012

4 månader

Det är dags för en ny månadsuppdatering, Ebba har nämligen blivit hela 4 månader gammal!
Just nu händer det massor i hennes utveckling, nya saker hela tiden, hon börjar bli en stor tjej.

Ebba 4 månader gammal

Hon har verkligen börjat använda sina händer! Det var länge sedan som hon började titta på dem och föra dem mot sin mun. Nu sitter hon med dem knäppta framför sig nästan hela tiden, hennes far tror hon kommer sköta sig ypperligt när det är dags för dop i kyrkan ;-)
Hon sitter ofta och smaskar på sina händer och har länge letat efter tummen. Nu har hon knäckt koden och lärt sig vinkla ut tummen för att få in den utan de andra fingrarna i sin mun. Jag har ju förstått att hon kommer börja suga på tummen eftersom hon inte alls är intresserad utav nappen.

Dem goa knubbiga händerna

Här greppar hon sina leksaker i babysittern.
Numera får jag byta ut leksakerna och hänga dit lite nytt då och då.

Hon är mycket mer stabil i hela kroppen nu. Man kan sätta henne ner i soffan utan att hon trillar i sidled direkt och hon håller även huvudet en bit ut från ryggstödet.
Man kan även ha henne i knät utan att hon behöver så mycket stöd för ryggen och nacken. Nu dröjer det nog inte innan vi får använd för Bumbo-stolen hon fick i julklapp!
Ställer man henne upp så viker sig inte längre benen på henne utan hon kan hålla emot och stå upp en stund.

Hon pratar ofta med oss. Speciellt på morgonen när hon sovit klart för natten, eller på kvällarna när hon brukar ligga i min famn innan det är dags för sista amningen innan hon somnar för natten.
Hon pratar och skrattar om vart annat, och man blir alldeles varm i kroppen när man får dessa pratstunder.
Det är inte heller bara oss som hon pratar med, hon pratar också med sina leksaker i babysittern och i gymmet.

Här ligger hon och snackar med ett av djuren som hänger i gymmet.

Hon älskar att ligga på skötbordet, för där finns hennes älskade mobil, en låg variant som hänger på sidan och snurrar lite över hennes huvud och som spelar små klassiska melodier.
Hon vänder och vrider sig, lyser upp med hela ansiktet, skrattar och kiknar när hon ser de små figurerna komma över hennes huvud. När hon blir så glad så sprattlar hon som bara den med benen och det är i princip omöjligt att få på henne blöjan. Men glad och lycklig är hon! Är hon ledsen och kinkig kan man alltid gå en sväng förbi skötbordet för att få henne på lite andra tankar, det funkar nästan alltid =)

Efter 3 månaders-sprutorna var det en liten kortare period som hon sov lite sämre. Det blev "bara" 3-4 timmars sömn innan hon vaknade vid 1-2 tiden på natten och ville ha mat igen. Ibland var det även svårt att få henne att somna om direkt efteråt. Det är först då, när man får känna på lite jobbiga nätter som man förstår vilken otroligt snäll bebis man har!
Nu sover hon bättre igen, mellan 7-9 timmar innan hon vill ha mat igen och sedan är det bara att lägga ner henne igen också sover vi ytterligare 2-3 timmar innan det är dags att gå upp vid 7-8 tiden på morgonen.
Sista månaden har hon också börjat sova litegrann mitt på dagen. När hon var mindre så sov hon nästan ingenting på dagarna, nu tar hon sig i alla fall några tupplurer och oftast en liten längre sovstund på nån timme på dagarna.

Ebba har greppat snuttis vid sovdags. Mysigt att ha den som sällskap i sängen.

Hennes sovstil, armarna har hon oftast rakt upp i luften.

Sin första vaccination klarade hon relativt bra. Hon sov ganska mycket mer än vanligt på natten efteråt, det är ju en helt okej biverkning! Men dagen efteråt var hon mer kinkig än vanligt, ville inte riktigt äta och var lite varmare än normalt. Hon hade nog lite feber men det var aldrig så illa så att vi tyckte vi behövde ge henne Alvedon. Dagen efteråt var hon redan sitt rätta jag igen!
Hon växer så det knakar känns det som. Hon har nästan växt ur alla sina kläder i storlek 56 och har nu storlek 62 på de flesta plaggen. På blöjorna har hon mer och mer börjat gå över till Liberos storlek 3.

Hon väger 5500 gram och är 57 cm lång. Hon följer sin egen kurva bra men är fortfarande en ganska liten 4 månaders bebis.
Hoppas ni haft en härlig helg! Kram Maria

4 kommentarer:

 1. sv: så roligt!
  Jag hoppas ALma börjar skratta snart med, börjar ju bli orolig att något är fel. :/ känns ändå som om att de borde kunna de vid 4 månader..

  Alma har kommit in i ett utvecklingssprång nu, eller igår rättare sagt. fyfan, de kan hålla på i 6 veckor och jag är redan trött. Hon gallskriker och ska bara vara i famnen hela tiden och man får inte lägga ner henne eller gå ut ifrån rummet.. och inte ska hon sova :P KUL :D hoppas Ebba slipper :)

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig läsning, det är så himla häftigt att få vara med när de utecklas och lär sig saker hela tiden! Jag kom ihåg att vi också hade en mobil på skötbordet som Alva älskade och lade henne där för att hon skulle bli glad :) Ha en fin dag ! kram kram

  SvaraRadera
 3. sv: ja, alltså, hon skrattar fast utan ljud, om du förstår hur jag menar?

  Ja, får hoppas de kommer snart för de är en av sakerna jag längtat efter. Bebisskratt är ju helt underbart!

  och jag tycker appen stämmer löjligt bra :P

  SvaraRadera
 4. hihii missunique heter jag. Har massa kvar att lägga ut så håll utkik ;-)

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3