måndag 29 augusti 2011

Vecka 34

Måndag = ny graviditetsvecka
Den här gången testade jag en Portrait-action i photoshop

Bebis:
Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa. Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott. Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård. Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.
Mamman:
Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess. (Platt... Det var länge sen ;-))
Jag.
Det har inte hänt så mycket sen förra veckan tycker jag.
Haft svårt att sova ett par nätter, får ont nere i svanken och i höfterna. Så förutom mina toabesök, ca 4-5 st per natt, så får jag ibland slänga mig ner i en fåtölj för att avlasta ryggen på ett litet annat sätt än när jag ligger ner. Har börjat få lite molande värk, likt mensvärk igen som jag hade i början, det är väl endel av förvärkarna som har börjat skulle jag tro. Svullna fötter och händer pga mycket vätska i kroppen.
Usch, det blev mycket gnäll där känner jag. Tycker inte synd om mig själv, jag mår toppen och tycker det är härligt att vara gravid även om jag längtar riktigt mycket efter att ha bebisen här!

Under helgen var vi på "baklucke-loppis" som ortens fotbollsförening anordnade. Det var många av dem som var där som hade rensat ut bebis/barnkläder, till min lycka! Jag köpte två stycken fleeceoveraller, de blir nog bra till vintern och våren, 40 kronor styck fick jag ge för dem. Hos en annan fick jag plocka 10 plagg för 50 kronor, alltså 5 kronor styck! Allt ser ju i princip oanvänt ut, så jag har inget emot att köpa begagnat!
Eftersom min mor inte vill veta könet på sitt barnbarn i förväg, så kan jag endast visa könsneutrala kläder och prylar vi köper. Den extremt goa och mjuka filten köpte vi på 70% rea på Babyproffsen i Charlottenberg.
Sparkdräkten är ett av fynden på "baklucke-loppisen", så himla söt med fina ugglor på!

Man skulle kunna shoppa ihjäl sig till de små liven ;-)

Sambon har typiskt nog åkt på en förkylning, och ni vet ju hur en förkyld karl blir... ;-)
Ingen idé att klaga på några gravidkrämpor här inte, vi vet ju vem i hushållet det är mest "synd" om =)
Jag har i alla fall varit lite flitig och målat hyllplanen inne i mitt hörnskåp plus ett dörrfoder inne i hallen. Kanske hinner jag med att måla en första omgång på fönstret i tvättstugan innan dagen är slut också...

Hoppas ni haft en skön start på den nya veckan! Kram Maria

8 kommentarer:

  1. Så roligt att få handla till en liten en. Jag är precis mitt emellan just nu. Inga kompisar har bebisar och våra barn har inga barn ännu. Så javisst kan man nästan shoppa ihjäl sig till de små.

    Ha en riktigt bra vecka!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  2. vilken fin mage! det är så spännande att vara gravid! min lille är 11 månader... det gick sååå fort! önskar en fin kväll! /emelie

    SvaraRadera
  3. Haha! Jag vet hur du menar. Jag tycker också att alla andras veckor går snabbare än mina. ;)

    Vilken fin mage du har då! <3

    Vi svängde också in på bakluckeloppisen i lördags, det stod ju att det skulle vara öppet till tre. Vi kom dit kvart över två och då var det typ EN bil kvar. :/ Så vi sket i det. Trist.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Jag, läser och läser, men har varit dålig på att kommentera tyvärr :/
    Va kul att du hittade så mycket bra grejer på bakluckeloppisen ;)
    Det kommer flera, var så säker!

    SvaraRadera
  5. Alltid kul med loppis! Vad nyfiken man blir om du väntar en tjej eller kille:) Jag ska sälja barnkläder på en klädbytardag som de anordnar här där jag bor. Har aldrig sålt förut så det är jättesvårt att sätta priser. Vill ju varken vara för billig eller för dyr. Och visst känns det i själen att sälja alla dessa fina kläder som båda barnen haft men bättre att få lite pengar för det och resten får jag väl skänka. (Ska spara favvoplaggen dock, är roligt för barnen när de blir stora och själva får barn.)

    Ha en toppenfin dag!
    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  6. Grattis till en ny vecka... nu är ni snart nära ju! =)
    Och jag håller med dig.. Man kan shoppa ihjäl sig på de små liven. Men nu vill jag inte shoppa mer, vill vänta på vinterkläderna och kunna ta med henne till affären och bara gå runt och mysa.

    SvaraRadera
  7. Hej och vilken fin magbild! Tack för din gulliga kommentar på min blogg, vad kul att höra att du gillade den! Ha en fortsatt bra dag, kram Elin

    SvaraRadera
  8. Vilken söt heldress! Ugglor dyker upp lite här och var nuförtiden tycker jag :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3