lördag 21 januari 2012

Smaksensationer

Nu när Ebba blivit 4 månader gammal så är det enligt BVC "tillåtet" att ge sin bebis lite annan mat än endast bröstmjölk och ersättning. Egentligen har jag inte alls bråttom med att få henne att äta "riktig" mat, och innan vi fick henne hade jag en tanke om att bara ge henne bröstmjölk eller ersättning tills hon var 6 månader  gammal. Livsmedelsverket och Socialstyrelsen säger att barn får i sig det de behöver i bröstmjölken tills de är 6 månader gamla och inte behöver något annat förrän dess. Men oavsett hur man har tänkt sig innan man har sin bebis hos sig så blir det ju inte riktigt som man tänkt sig när bebisen väl är här...

Ebba fick ju börja ganska tidigt med ersättningen eftersom hon inte ökade tillräckligt i vikt i början. Hon var så liten och orkade inte amma tillräckligt effektivt, så när hon tog bröstet så kunde hon ligga där i timtal och gjorde då av med mer energi än vad hon fick i sig av bröstmjölken. Jag har aldrig haft något emot att komplettera amningen med ersättning. Bara hon blir mätt och glad, går upp bra i vikt och också får närheten och det mysiga med amningen också, så är jag nöjd! Kruxet är bara att Ebba inte alls är förtjust i ersättningen och flaskan, hon vill bara ligga vid bröstet och det är inte många ml som hon får i sig av ersättningen. Det leder till att amningen blir ganska jobbig för mig, hon vill ha mer mjölk av mig än vad jag har, och hon blir tillslut frustrerad vid bröstet när mjölken är slut och hon vill ha mer än vad som finns...
Så nu känner jag att jag gärna vill hitta något som hon gillar som kan komplettera amningen förutom ersättningen, för bådas skull.  Så därför har vi beslutat oss om att vi börjar ge henne lite smaksensationer som det nu heter. Så hon kanske får upp intresset för mat och kan börja äta gröt och lite pureér när hon är 6 månader gammal.

Det är en djungel med alla råd man får överallt. Vad man ska börja med för typ av mat och när man ska börja. Men som vår BVC-sköterska säger "Det är ert barn och inte Livsmedelsverkets barn, ni känner själva vad som är rätt för just ert barn". Så vi testar och ser helt enkelt, om intresset för fast föda finns hos henne eller inte...

Igår fick hon smaka på potatis/majs puré. Gott tyckte hon och smaskade på det lilla som hamnade i munnen.


-Det här var smaskigt pappa!

Vi kommer fortsätta med potatis/majs puré nu ett par dagar så hon blir van den smaken. Jag läste också att det kan vara bra att köra med en sort i taget och se om de reagerar på något. Blandar man många olika smaker har man svårt att veta vad det är som de reagerar på.
Vissa säger att man ska börja med söta och goda fruktpureér så det blir positivt och gott när de ska lära sig att gilla att äta mat. Andra säger att man ska börja med potatispuré eller liknande för att de inte ska bli bortskämda och bara vilja ha söta och goda fruktpureér. Hur har ni tänkt och gjort med era barn?

Idag drog jag med mig sambon på 7-km rundan runt Vegerbol. Nu snöar det ganska mycket ute och det är extra skönt att vara inne och mysa när man har varit ute i friska luften en timme. Skidor på tv, sambon grejar med bänkskivorna till tvättstugan och jag ska börja fixa iordning middagsmaten.

Önskar er en riktigt härlig lördag! Kram Maria

6 kommentarer:

 1. Låter som vi har samma BVC-tant. ;) Hon sa samma sak till mig om det där med att hon gör av med mer energi än vad hon får efter 20 minuter. Men jag känner ändå att hon ska få ligga och suga klart tills hon är nöjd faktiskt. Det handlar ju om ca 15-20 minuter på varje bröst och inte om timmar! Och eftersom hon ibland har så svårt att hitta rätt grepp känns det heldumt att då avbryta henne efter 5 min för att lägga henne till andra bröstet.

  Vi har inte gett henne någon ersättning idag då hon verkat nöjd ändå, men inatt fick hon lite. Inatt har hon vaknat ca var tredje timme och velat amma, innan har hon vaknat mkt tätare och då har ersättningen gjort henne mer mätt och hon har sovit längre stunder på natten.

  Hoppas det kommer gå bra att introducera smakportioner åt er lilla tjej! :) Kram.

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt testat det ett par gånger. :) ALLA tips som kan underlätta är hjärtligt välkomna! Kram!

  SvaraRadera
 3. Vi började med broccoli vid 6 mån, men det kräktes han av... Sen provade vi Nestlés 4 månaders gröt (när han var ca 6 månader) och den älskade han. Smakportionerna ska ju inte mätta eller ersätta mjölken, det är viktigt att amma tills man har låtit dem smaka på det mesta - för att de inte ska utveckla allergi. Antikropparna kommer från bröstmjölken. Morot brukar vara populärt - det är ju lite sötare, jag skulle vänta med frukt. Sött äter de ändå.
  Det här med att de sover hela natten för att de är mätta stämmer inte riktigt utan det kommer som propaganda från Nestlé och semper för att man ska köpa deras produkter tidigt. Ett barn vaknar ofta på natten, ibland behöver det bröstet ibland inte, de behöver lära sig att somna om själva - men det kommer. Jag nattammade till 10 månader, sen slutade han av sig själv. På slutet var det bara 1 gång/natt. I början var det oftare såklart.

  Ni får filma när ni matar, roliga miner att skratta åt sedan.
  kram

  SvaraRadera
 4. Vi kör med smakisar sedan en dag innan Noah's fyramånaders dag. Körde morot i sju dagar men det var inte direkt någon favorit. För ett par dagar sedan började vi med majs/potatis och nu gapar han stort efter mer. Allt och alla har åskter om barn vare sig de är föräldrar eller inte. Jag tycker att man skall lyssna lite grann men gå på sin egen magkänsla.

  SvaraRadera
 5. Helt normalt att bebisar vill ligga länge o ofta vid bröstet, dels är det inte bara mat utan även tröst, sömnhjälp mm samt att människobebisar är skapade att äta ofta, bröstmjölk är lättsmält. Ju mer man ammar desto mer mjölk producerar man o tvärtom. Ledsamt att okunskapen o osäkerheten är så stor att man direkt tar till ersättning o vanlig mat.

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3