torsdag 15 december 2011

3 månader

Tro det eller ej, men Ebba Bebba Bus är redan 3 månader gammal! Ruskigt fort går det, och mycket händer i hennes utveckling. Hon är oftast en nöjd och glad tjej som är ganska lätt att hantera. Det är väldigt sällan som hon är otröstlig, skriker hon så är det något hon vill oss.
Hon är vaken i princip hela dagarna, tar sig bara en snabb tupplur på några minuter lite då och då. Det gör att hon sover väldigt bra på nätterna. Hon tar kvällen vid 21-22 tiden på kvällen och sover sedan mellan 6-8 timmar innan det är dags för lite mat. Sedan är det oftast bara att lägga ner henne så somnar hon om ett par timmar till. Jag som är så beroende utav mycket sömn och vill gärna sova minst 8 timmar per natt för att fungera tackar och bockar för det!
Hon sover fortfarande i vagnens mjuklift som vi oftast ställer i spjälsängen eller emellan oss i sängen.
Vi har inte försökt styra henne eller försökt få till rutiner, hon har fått bestämma själv och vi har rättat in oss efter henne när det gäller sömn och mat än så länge.
Som ni säkert har märkt här på bloggen så har det inte hänt så mycket på renovering/inrednings fronten här hemma sen Ebba dök upp. Jag har lagt det lite åt sidan och gått in för att lära känna Ebba. Suttit många timmar i soffan med henne och bara varit. Jag tycker det har gått bra, vi har lärt känna varandra bra och tycker vi fått en fin kontakt.

Idag var vi på BVC för vikt, mätning och 3-månaders vaccinationen. Ebba väger nu ca 4700 gram och är 55 cm lång, huvudmåttet är 37,5 cm. Vaccinationen gick bra, hon skrek när sprutorna togs men var sedan samma glada bebis igen. Skönt! Nu ligger hon och sover, och än så länge visar hon ingen tendens till att bli dålig av sprutorna, det återstår att se hur natten blir...

Hon testar ofta sin röst, många olika tonlägen och lätet kommer från hennes lilla mun. Hon kommunicerar med hela kroppen och försöker härma ansiktsuttryck och läten som vi gör mot henne.
Hon flinar och skrattar ofta, och hon säger ofta "abouuu" och lite kiknande ljud när man pratar och busar med henne.
Hon känner igen hennes mamma och pappa och flinar ofta när hon får syn på en. Så härligt!

När hon ligger på skötbordet märks det att hon känner igen sig och tittar genast efter mobilen som hänger där och tycker om när det spelar och snurrar.
När hon var nyfödd skrek hon alltid så fort hon hamnade på skötbordet och tyckte inte om att byta blöja. Nu har hon inte längre så mycket emot att ligga där utan brukar oftast vara ganska nöjd. Det blir däremot svårare och svårare att få på blöjan rätt. Hon sprattlar och rör sig, och det märks tydligt där att hon inte är långt ifrån att rulla över från rygg till sidan.

Hon har börjat smaska på sina händer och jag tror inte det dröjer länge innan hon hittar tummen och börjar suga på den. Napp vill hon inte gärna ha, den spottas ut ganska fort. Däremot har jag märkt att det går mycket lättare för andra än mig att få henne att ta nappen. Jag vet inte om det beror på att hon hellre vill ha mat utav mig?

Hon uppskattar att sitta i sin babysitter. Där kan hon nu sitta nöjd ganska länge, såpass länge så vi hinner äta frukost eller middag innan hon vill upp.
Gymmet uppskattas också, men hon tycker bättre om att sitta upp som i babysittern än att ligga ner.
Hon börjar försöka räcka ut sina händer mot leksakerna som dinglar framför henne, ibland träffar hon och slår till dem.

Hon har börjat gilla att bli buren i bärselen. Jag brukar skumpa runt med henne i den om hon har ont i magen och ibland tar hon sig till och med en tupplur i den.
Har tänkt att träna mig själv på att bära henne i den så att jag såsmåningom kan ta med henne på promenader eller gå på stan med henne i den.
Hon äter både ersättning och ammar, ungefär 50/50. Hon föredrar fortfarande bröstet framför flaskan, men ersättningen gör henne mättare och nöjdare.
Vi upplever det även positivt med ersättningen att sambon kan hjälpa till att mata och vara hemma själv med henne. Nackdelen är att magen krånglar lite, hon har blivit lite förstoppad och inte bajsat på 4 dagar, lite magknip. Vi har provat oss fram med lite olika typer av ersättning. Först semper babysemp på Tetra, sedan Semper Lemolac pulver och Sempers magdroppar tillsammans. Nu tror vi att NAN-ersättningen på Tetra får henne att må bäst. Så nu gör vi ett försök med den ett tag, plus magdropparna.

Storlek 56 passar bäst just nu, men vissa kläder i storlek 50 passar fortfarande.
Vi använder Libero-blöjor i storlek 2.

Vissa saker kanske inte är så intressant för er att läsa om i de här månadsuppdateringarna. Själv har jag uppskattat andras månads-uppdateringar och jag tycker att det är kul att skriva om Ebbas utveckling för att ha det sparat och kunna gå tillbaka och läsa om det när hon blir äldre.

Vår lilla goding!

7 kommentarer:

 1. Sv; Tack snälla och desamma. Äntligen fick sötisen vara med på headern också =)

  SvaraRadera
 2. ÄLSKAR att läsa sånt här när våra små är nästan lika gamla =)

  Ang lägga ner henne i sängen. Jag virar in henne i en filt som värms upp i famnen och den får följa med ner i sängen så blir det inte så kallt. Annars kan man värma upp med en värmekudde först =)

  SvaraRadera
 3. Tänk att våra små redan är 3 månader. Helt sjukt!!

  Hoppas ni får en mysig helg!

  Kramar Maria

  SvaraRadera
 4. sv: haha, vilken skillnad! Alma vägde 7490 igår och var 64 cm lång.. Fast hon är en STOR tjej så de har nästan börjat bli oroliga för varför hon går upp så mycket i vikt fortfarande.. :( fast hon äter inte alls mycket, det som är konstigt!

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa Ebbas 3 månaders uppdatering! Även om jag inte har så små barn nu så kan jag känna igen mej mycket.

  Ha en riktigt härlig helg!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. För mig är det väldigt intressant läsning, speciellt eftersom Elton är ett par veckor yngre. Då ser man lite vad som kan tänkas hända inom dom närmaste veckorna.
  Skönt att hon sover hela nätterna, det hoppas jag att E kommer göra snart också!

  SvaraRadera
 7. Ett litet tips om nu Ebbas mage inte blir helt bra är att ha i lite messmör i ersättningen. Det funkade och funkar fortfarande väldigt bra på min son då han blir hård i magen :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3