måndag 5 september 2011

Vecka 35

Ytterligare en vecka har gått. Jag tycker fortfarande att veckorna tickar på i ganska rask takt.

Hoho... Vem är du som växer och frodas där inne? =)

Bebisen:
Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt 2 600 gram.
Mamman:
Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.
Jag:
Det höga blodtrycket och proteinet i urinen som sågs på förra veckans besök hos barnmorskan verkar ha varit ett falskt alarm. Just nu ser det inte ut som att det ska vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Idag var jag återigen hos barnmorskan och lämnade in morgonurin för odling, så vi kan se om det är urinvägsinfektion som spökar eller inte. Springer fortfarande på toa varannan timme under natten, inte lika ofta på dagtid.
Alla andra värden ser toppen ut hos barnmorskan, SF-måttet ligger på 32 (ska vara mellan 31-35). Bebisens huvud ligger långt ner, men är fortfarande ruckbart, hoppas det snart fixerar sig så man slipper fundera på vändningsförsök och dylikt.
Jag har nu gått upp ungefär 6 kg sedan vi plussade i början av februari, vilket jag känner mig väldigt nöjd med! Känns inte som det kommer vara allt för många graviditetskilon att ta tag i efter förlossningen.
De senaste veckorna har även ryggen sagt ifrån en del, det känns att magen är tung och att man inte riktigt orkar bära upp den med bra hållning längre. Dags att börja packa BB-väskan och förbereda sig lite mer nu!


Efter besöket hos barnmorskan idag åkte jag och handlade lite. Sambon vaknade med halsbränna i natt, så jag fick köpa med lite samarin åt honom. Är han skendräktig tro? ;-) Brukar ju annars vara vi gravida kvinnor som får dras med halsbränna, något som jag än så länge sluppit. Tack för det!

Idag tar vi det annars ganska lugnt. Regnet öser ner utanför, blir spännande och se om regnjackan går att stänga när Figge Bus vill ut på promenad. Enligt prognosen ska det nämligen regna exakt hela dagen...

Ha en fin måndag, kram Maria

12 kommentarer:

 1. Va skönt att det bara var flaskt alarm.
  Idag är det höst på riktigt.. men ganska mysigt inne ändå tycker jag.
  Jag spelar cd:n på hög volym och för få lite energi i detta sovar väder :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Svar: Tack så mycket och grattis till graviditeten :) Du har inte långt kvar och det måste kännas skönt :) Fick ju själv min dotter i vecka 35+5 :)

  SvaraRadera
 3. fina magen!
  ja det är roligt att följa andra som också ska ha barn ungefär samtidigt :)

  SvaraRadera
 4. Oj vilken stor och fin mage du har!

  Kram Linda

  SvaraRadera
 5. sv, Ja nu får den allt komma ut ^^ så trött på att ha ständigt ont och sova dåligt, får se om jag orkar vänta tills torsdag då jag har tid hos BM eller om jag åker in till förlossningen under veckan :) Idag har jag skurat golven och det satte igång värkarna mer men om det blir mer än så e tveklöst.. får väl se :) inte så långt för dig heller nu =D

  Kram

  SvaraRadera
 6. Skönt att det verkade vara falskt alarm! Och SKÖNT att bara ha gått upp 6 kg totalt. Wow. :D

  Ja, har känt av bebis några gånger nu, men fortfarande inte så mycket som jag hade önskat! Mycket vill ha mer vettu.

  SvaraRadera
 7. sv: tack så mycket, och desamma! Jag mår jätte bra förutom foglossningen. Själv?

  SvaraRadera
 8. Underbar mage!!
  kan inte låta bli o undra vilken förlossning du ska föda på? Hoppas inte det är allt för påträngande, i så fall, beklagar!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 9. Hej igen! Anledningen till att jag frågade var att jag jobbade på Kga förlossning/BB i 10 år. Det absolut bästa jag gjort!
  Kul o följa dig vidare, klem Anna

  SvaraRadera
 10. Vilken fin bild på magen.
  spännande
  sköt om dig och vila
  Stor kram Tina

  SvaraRadera
 11. Sv: Grattis själv! :) Jaa tänk, det är inte alls länge kvar nu! Kram

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning/kommentar till mig, då blir jag sååå glad! <3